Ratapihan Ratsutalli

Ratsastustunti 8.12.2014

Tallimme ensimmäinen ratsastustunti järjestetään joulukuun 8. päivä, aiheena asetukset, taivutukset ja laukkatyöskentely. Eli kunnon kouluvääntöä siis luvassa! Tunti pidetään tallin kentällä ja opettajana toimii Helena. Tunnille pääset ilmoittautumaan vieraskirjan kautta, ja mukaan ovat tervetulleita kaikki, muista kertoa viestissäsi hevostoive (vain tallin omista hevosista). Tunnille otetaan 5 ratsukkoa.
Tunti maksetaan kirjoittamalla tarina opettajan tunnista kirjoittaman kertomuksen pohjalta tarinakirjaan. Sisällytän tekstiin kysymyksiä, joihin sinun tulee omassa tarinassasi vastata. Annan myös kaikista tarinoista palautetta, joten nyt kannattaa osallistua!

Osallistujat

1. Papukaija - Latina
2. Tommi - Derry
3. -
4. -
5. -

Tuntitarina

Tuntivastaukset tarinakirjaan! Muistakaa, että kysymyksiin ei ole mitään tarkkoja oikeita vastauksia, kirjoittakaa omanlaisenne vastaukset!

”Noniin, tervetuloa tämän päivän tunnille” huudahdin ja avasin kentän portin, päästäen ratsastajat ja talutettavat hevoset sisään. ”Tänään meitä ei olekaan monta, joten voitte ottaa reilusti tilaa ja käyttää koko kenttää hyödyksi, kun on vielä vilkkaat hevosetkin molemmilla.”
”Tuokaa hevoset kaartoon ja nouskaa ratsaille omaa tahtia, voitte jatkaa siitä alkukäynteihin,” sanoin ja toin kentälle katoksesta pienen jakkaran. ”Voitte käyttää penkkiä selkäännousuun jos haluatte.”

Kysymys 1: Nousetko ratsaille suoraan maasta vai jakkaraa avuksi käyttäen, ja miksi valitsit juuri käyttämäsi tavan? Seisoiko hevosesi nätisti selkäännousun ajan?

Ratsukot kävelivät kenttää ympäri vähän aikaa pitkin ohjin, kunnes huusin: ”okei, aloitetaan! Ohjat tuntumalle, laitetaan hevoset liikkumaan kunnolla. Laiskuudesta ei tosin ole pelkoa näiden hevosten kanssa, mutta katsokaa, että ne käyttävät kaikkia lihaksia kunnolla kävelemiseen, eivätkä vaan ryykää eteenpäin innoissaan.” Ratsastajat tekivät työtä käskettyä. Derry heitteli päätään tavalliseen tapaansa muutaman kerran kuin protestoidakseen työntekoa vastaan, mutta Tommi sai sen unohtamaan hölmöilyt melko nopeasti. ”Derryn kanssa kannattaa aina pitää ohjat, etenkin sisäohja, pienenpienessä liikkeessä, jotta sen huomio pysyy olennaisessa,” neuvoin ruunan ratsastajaa. Latina käveli Papukaijan kanssa mallikkaan oloisesti, joskin yritti välillä nuuhkaista ratsastajansa jalkaa. ”Anna vaan pohjetta jos se yrittää hölmöillä,” hymyilin tytölle.

Kun hevoset liikkuivat hyvin, oli ensimmäisen tehtävän aika. ”Nostetaan kevyt ravi, voitte mennä ensin muutaman kierroksen kenttää ympäri ja pidätte hevoset kuulolla, sitten ruvetaan tekemään kumpaankin päätyyn iso pääty-ympyrä. Muistakaa asettaa hevoset reilusti ympyrän aikana,” huusin kentän keskeltä.

Kysymys 2: Miten valmistelet hevosen ympyrälle kentän päädyssä ja mitä apuja käyttäen saat hevosen kulkemaan mahdollisimman pyöreän tien?

Latina oli aluksi melko pingottuneen oloinen, mutta muutaman ympyrän jälkeen Papukaija sai asetukset kunnolla läpi, ja tamma rupesi taivuttamaan kaulaansa ja astelemaan rennommin ympyrällä. Derry taasen yritti nostaa kaulaansa korkeammalle, kun ratsukko aluksi nosti ravin. Muutaman kierroksen aikana ruuna rupesi rentoutumaan, ja laski kaulansa takaisin alas. ”Derry on alussa usein aika jäykkä kaulastaan, voit ottaa ihan kunnolla ohjasta ja sisäpohkeella viet sen isolle ympyrälle,” neuvoin Tommia, joka teki työtä käskettyä ja lopulta Derry alkoi taipua paremmin jäykän alun jälkeen. ”Hienoa, sitten uralle ja mennään hetki käyntiä,” sanoin ja ratsukot siirtyivät pitämään pientä taukoa.

Hetken päästä pyysin ratsastajia ottamaan hevoset uudestaan tuntumalle: ”sitten voidaan siirtyä laukkatehtäviin. Kokeillaan tehdä ensin muutama ympyrä laukassa ja sitten siirrytään tekemään laukanvaihtoja ravin kautta.” Ratsukot saivat nostaa itsenäisesti laukan ja taivutella muutaman ympyrän. Latina innostui ensimmäisestä laukannostosta ja nosti takapäätä pienen pukin muodossa. Papukaija sai sen kuitenkin napakalla pohkeella asettumaan ja keskittymään tehtävään. Tamma alkoi silminnähden rentoutua laukkaamisen aikana ja laski päätään alemmas, taivuttaen kaulaansa. Hymyilin: ”Latina on aina tykännyt kun mennään kovaa. Se on usein helpompi laukassa kuin hitaammissa askellajeissa.”

Derrykin innostui laukasta; Latinaa enemmän. Ensimmäisitä laukka-avuista se kiihdytti nopeampaan raviin. ”Pidätä vaan kunnolla, ja painat ulkopohkeella hieman satulavyön taakse,” huudahdin ratsukolle. Tommi joutui ottamaan ruunaa kunnolla ohjista, ennen kuin Derry suostui kuuntelemaan, ja nosti horjuvan laukan. ”Anna vaan ensin vähän laukata, otat sitten kiinni enemmän ja kokoat sen,” sanoin, ja Tommi sai kuin saikin Derryn hetken päästä kuuntelemaan ja hidastamaan kunnolliseen harjoituslaukkaan. ”Jes, juuri näin!” hymyilin, ”sitten seuraavaan tehtävään. Mennään laukassa kahdeksikon tyylinen rata, vaihtakaa keskellä ravin kautta laukka. Katsotaan, miten onnistuu!”

Kysymys 3: Miten saat hevosen vaihtamaan laukan ravin kautta kahdeksikon keskellä? Miten onnistuitte tehtävässä?

Tehtävän jälkeen niin ratsastajat kuin hevosetkin puuskuttivat, kun hidastivat käyntiin uralle, antaen hevosille pitkät ohjat. ”Sehän sujui loppuen lopuksi hienosti!” kehuin ratsastajia, ”Annetaan hevosten kävellä loppukäynnit, voitte sillä aikaa venytellä itsenne siellä selässä ollessanne! Kiitos tunnista!”

Kysymys 4: Mikä on lempivenytyksesi hevosen selässä?

Ulkoasu (muokattu) © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja  |   Kaikki kuvat & tekstit © Helena [VRL-02890]   |   Taustakuva © Ava7 patterns